Το κουμπί πανικού (panic button) που χορηγείται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ζήτησε και εγκατέστησε σήμερα το πρωί στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας η σύζυγος του Λύτρα, Σοφία Πολυζωγοπούλου. «Κινδυνεύω» ανέφερε κατατρομαγμένη η 37 σύζυγος του ποινικολόγου. Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη ζητά την επιτάχυνση της κύριας ανάκρισης και δίκης του ποινικολόγου. Ύστερα από το περιστατικό ξυλοδαρμού εις βάρος της από τον σύζυγό της και την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, η 37χρονη δικηγόρος προσπαθεί να διασφαλίσει την ψυχική και σωματική της ασφάλεια σε περίπτωση κινδύνου.
Το απόγευμα της Δευτέρας (17/6) η ίδια επικοινώνησε με ανώτατο αξιωματικό της Ασφάλειας προκειμένου να ενημερωθεί εκ νέου για το κουμπί πανικού. Παράλληλα, μετά από αίτημά της, ένα περιπολικό βρίσκεται πλέον έξω από το σπίτι που μένει, ενώ κάθε της μετακίνηση εκτός σπιτιού γίνεται συνοδεία αστυνομικών.
Δεν υπήρξε διάθεση συγκάλυψης από τη μεριά της
Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δηλώνει πως δεν είχε ποτέ πρόθεση συγκάλυψης όσων συνέβησαν με αφορμή τα αρχικά ρεπορτάζ για την υπόθεση που ανέφεραν ότι τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της δήλωναν ότι τα τραύματά της προέρχονταν από ατύχημα, ότι είχε πέσει από τη σκάλα. Το σχετικό ιατρικό έγγραφο, μάλιστα, το οποίο υπάρχει στην δικογραφία, αναφέρει από την αρχή ότι το θύμα προσήλθε στο νοσοκομείο και ανέφερε ξυλοδαρμό.
Η ανατριχιαστική κατάθεσή της
Συνεχίζει να συγκλονίζει η κατάθεση που έδωσε η ίδια την επόμενη ημέρα από το επεισόδιο, περιγράφοντας με λεπτομέρειες πώς ξεκίνησε ο άγριος καβγάς τους στο αυτοκίνητο, αμέσως μετά από βραδινή έξοδο στο εστιατόριο της παραλιακής. Μερικά από τα σημεία της ωμής βίας που δέχθηκε αποτελούν:“Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι“.
Η ταχύτατη παρέμβαση και πειθαρχική έρευνα του Αρείου Πάγου: Το σκεπτικό του ότι η σύζυγος του ποινικολόγου εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο
Με διαδικασία – «εξπρές» ζητάει την επιτάχυνση της κύριας ανάκρισης και δίκη ο Άρειος Πάγος για τον Απόστολο Λύτρα με το σκεπτικό ότι η σύζυγός του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Καθοριστικό ρόλο για τη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξαν οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας σε βάρος της συζύγου του, η υποχρέωσή του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, όλα τα παραπάνω δεν εξασφαλίζουν ότι έχει εξαλειφθεί η επικινδυνότητά του και ότι αποκλείεται η επανάληψη της ανάλογης συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα, σε δεύτερη παρέμβαση για την υπόθεση, νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξε την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα λόγω της σοβαρότητας της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της συζύγου του. Με την ίδια παραγγελία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά κατά προτεραιοτητα να εισαχθεί η υπόθεση και στο ακροατήριο.
Παρακάτω, η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη :
Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.