27.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Εκλογική ανατροπή φέρνει η δυσθεώρατη αποχή. Οριακή διαφορά ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση (13,7% – 13,2%)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η αποχή είναι ο μεγάλος άγνωστος των ευρωεκλογών της κυριακής, που μπορεί να προσδιορίσει το τελικό αποτέλεσμα και τα ποσοτά τών κομμάτων. Εκτίμηση του Θωμά Γεράκη της Marc κάνει λογο για αποχή που μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Την ιδια ώρα δημοσκόπηση της Prorata δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) βρίσκεται κάτω από το όριο του 33%, ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει αυξημένη συσπείρωση σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, ωστόσο χάνει ψηφοφόρους προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ένα πιο συμπαγές εκλογικό σώμα, αλλά δυσκολεύεται να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Αυτές οι μεταβολές αναδεικνύουν τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κόμματα στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν τη θέση τους στον πολιτικό χάρτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος και να σταθεροποιήσει τη βάση του.

Ρεκόρ αποχής σύμφωνα με τον Γεράκη

Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για το ζήτημα της αποχής. Ο Γεράκης τόνισε ότι η αποχή είναι ένας αβέβαιος παράγοντας που δεν μπορεί να προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, καθώς οι πολίτες που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική δεν συμμετέχουν ούτε σε αυτές. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι οι φετινές εκλογές μπορεί να καταγράψουν ρεκόρ αποχής, με τη συμμετοχή να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το 50%.

“Πιθανότητα Αποχής με Αριθμό 6 Μπροστά”

Αναφορικά με την πιθανότητα η αποχή να φτάσει στο 60%, ο Γεράκης δήλωσε ότι, αν και φαίνεται υπερβολικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως. Ανέφερε παραδείγματα από την Ευρώπη και προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έδειξαν απρόσμενα χαμηλή συμμετοχή. Ελπίζει, ωστόσο, ότι η συμμετοχή θα πλησιάσει το 50%, αν και αναγνωρίζει ότι αν πέσει κάτω από το 50% θα είναι ένα πρωτοφανές γεγονός για την Ελλάδα και θα αποτελεί ένδειξη προβλημάτων στο πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία.

Προκλήσεις στην Ενημέρωση των Πολιτών

Ο Γεράκης επισήμανε επίσης ότι πολλοί πολίτες δεν είναι καν ενημερωμένοι για την ημερομηνία των ευρωεκλογών, κάτι που αποτελεί πρόκληση τόσο για τα κόμματα όσο και για τη δημοκρατία γενικότερα.

Ισχυρό Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ για τη Δεύτερη Θέση

Σε ερώτηση για το ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, ο Γεράκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα λόγω της αύξησης της συσπείρωσης και της προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων. Παρόλο που το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πιο συμπαγές εκλογικό σώμα, φαίνεται να υστερεί σε δεξαμενές νέων ψηφοφόρων.

Ακόμη Αναποφάσιστοι

Τέλος, ο Γεράκης σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το οποίο μπορεί να φτάσει το 15%. Αυτοί οι ψηφοφόροι πιθανότατα θα αποφασίσουν την ημέρα των εκλογών αν θα ψηφίσουν και ποιο κόμμα θα επιλέξουν.

4o

 Η ΝΔ Κάτω από το 33%, Σκληρή Μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τη Δεύτερη Θέση

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Prorata για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) καταγράφεται κάτω από το όριο του 33%, ενώ η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι σκληρή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά Αποτελέσματα

Η κεντρική τιμή της εκτίμησης για τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

  • ΝΔ: 32,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13,7%
  • ΠΑΣΟΚ: 13,2%
  • ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: 9,3%
  • Νίκη: 3,8%
  • Νέα Αριστερά: 3,8%
  • ΜέΡΑ25 και Φωνή Λογικής: 2,8%
  • Κόσμος: 1,7%

Τα εύρη της εκλογικής επιρροής των κομμάτων είναι τα εξής:

  • ΝΔ: 29,5% – 35,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 11,6% – 15,8%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,1% – 15,3%
  • ΚΚΕ: 7,5% – 11,1%
  • Ελληνική Λύση: 7,5% – 11,1%
  • Νίκη: 2,6% – 5%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,1% – 5,7%
  • Νέα Αριστερά: 2,6% – 5%
  • ΜέΡΑ25: 1,8% – 3,8%
  • Φωνή Λογικής: 1,8% – 3,8%
  • Κόσμος: 0,9% – 2,5%

Τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν ποσοστά μεταξύ 1,8% και 3,8%.

Επισκόπηση των Ευρημάτων

Η πανελλαδική μέτρηση της Prorata, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2024, καταγράφει μικρές μεταβολές στην επιρροή των κομμάτων και υψηλό βαθμό ρευστότητας στις επιλογές των ψηφοφόρων. Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το ποια κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ επικαλύπτονται σε μεγάλο βαθμό.

Συσπειρώσεις και Απώλειες Ψηφοφόρων

Η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί τη στήριξη του 70% της εκλογικής της βάσης, με απώλειες κυρίως προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 54%, αυξημένη σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση, με τις μεγαλύτερες απώλειες να κατευθύνονται προς τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και δευτερευόντως προς την Πλεύση Ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΠΑΣΟΚ: «Ανάβουν τα αίματα» μετά την κόντρα Ανδρουλάκη – Δούκα. Διαμαντοπούλου-Γερουλάνο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά το debate

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές κάλπες, λίγες μέρες μετά το debate, τα μαχαίρια...

ΠΑΣΟΚ: «Στο κόκκινο» οι τόνοι μεταξύ Δούκα – Ανδρουλάκη. Οι αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν

Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι ανάμεσα στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, δύο ημέρες μετά το debate,...

Δήλωση Παύλου Γερουλάνου στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ: ” ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ και να δώσω τη μάχη”

Π. Γερουλάνος στον Επενδυτή: Το δίλημμα της κάλπης είναι επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας Τη δική...