Την υφαρπαγή του δήμου Χειμάρρας από τον εκλεγμένο δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη ολοκληρώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να επαναληφθεί η δίκη και κατόπιν της ακρόασης της υπεράσπισης θα ορισθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης της απόφασης.
Η εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) έχει προτείνει ποινή κάθειρξης 2,6 ετών για τον Φρέντι Μπελέρη και 2 ετών για τον Παντελή Κοκαβέση με αναστολή και 4 έτη σε καθεστώς επιτήρηρη,
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τη χείρα βοηθείας στην Αλβανία από τις ΗΠΑ και την Τουρκία, που αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες
Οι πιέσεις της Αθήνας φάνηκαν αναποτελεσματικές για να εξασφαλισθεί όχι μόνο η άδεια για να ορκισθεί ο Φ. Μπελέρης, αλλά ακόμη και για να έχει δίκαιη δίκη και έτσι περνάμε στην τελική φάση του σχεδίου για την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας από τον Έντι Ράμα.
Όμως ο τρόπος που ο Αλβανός πρωθυπουργός αγνόησε και αψήφησε τις πιέσεις και τις προειδοποιήσεις της Ελλάδας δεν είναι τυχαίος με τον τρόπο που Ε.Ε. και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Αλβανία.
Οι ελληνικές καταγγελίες για το επίπεδο της Δικαιοσύνης στην Αλβανία, που αναδείχθηκαν με σαφήνεια στη διάρκεια της δίωξης Μπελέρη, έβρισκαν παντού κλειστά αυτιά.
Η διεθνής κοινότητα με πρώτη την Ουάσιγκτον έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχουν χρηματοδοτήσει αφειδώς τη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Συστήματος σε μια χώρα που όχι μόνο η Δικαιοσύνη αλλά και οι θεσμοί υπολειτουργούν αφήνοντας περιθώριο στο οργανωμένο έγκλημα και στη διαφθορά να «βασιλεύουν».
Ο κ. Ράμα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ισχυρός έναντι των ελληνικών πιέσεων όταν βλέπει τον ίδιο τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να φθάνει στη χώρα του και να εξυμνεί το επίπεδο των σχέσεων αλλά και να σπεύδει να συναντηθεί με δικαστές του SPAK του δικαστηρίου δηλαδή που θα εκδώσει και την καταδικαστική απόφαση για τον Φ. Μπελέρη.
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έσπευσαν να χαιρετήσουν τη «δικαστική μεταρρύθμιση» στην Αλβανία καθώς ήταν το μοναδικό εγχείρημα μεταρρύθμισης το οποίο είχε ένα κάποιο αποτέλεσμα. Όλοι παραδέχονται βεβαίως ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα, αλλά κανείς δεν θέλει να ανοίξει και πάλι το κεφάλαιο «Δικαιοσύνη» στην Αλβανία.
Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα για τις επαφές του Α. Μπλίνκεν με την ηγεσία της Δικαιοσύνης άφηνε αιχμές ότι η «μεταρρύθμιση δεν είναι ούτε γρήγορη, ούτε τέλεια, ούτε εύκολη» και ότι «αυτή είναι η στιγμή για νέους θεσμούς δικαιοσύνης να αψηφήσουν την ατιμωρησία και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο κράτος δικαίου» έσπευδε όμως να επισημάνει ότι ο Α. Μπλίνκεν εξέφρασε τη «συνεπή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία» και ότι οι ΗΠΑ «στέκονται σταθερά πίσω από αυτούς τους θεσμούς και θα παραμείνουν ακλόνητες στην υποστήριξή τους».
Για την Αθήνα πλέον η υπόθεση Μπελέρη εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας για όσο διάστημα εκκρεμεί η υπόθεση Μπελέρη και δεν επιτρέπει η Αλβανική κυβέρνηση στον εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρρας να ορκισθεί. Εφόσον τελικά ο κ. Ράμα έχοντας την ανοχή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία και ο Φ. Μπελέρης καταδικασθεί ακόμη κι αν η ποινή είναι εφέσιμη, το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θα μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα και στον Δήμο Χειμάρρας κάποια στιγμή θα διοριστεί από το κράτος διαχειριστής και τελικά θα προκηρυχθούν νέες εκλογές είτε πρόωρες ή όταν λήξει η τρέχουσα θητεία. Ο Φ. Μπελέρης όχι μόνο δεν θα αναλάβει καθήκοντα αλλά δεν θα μπορεί να είναι και υποψήφιος στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Έτσι η προκλητική και εντελώς αυθαίρετη και αντιδημοκρατική μεθόδευση του Ε. Ράμα θα οδηγήσει τελικά στην ακύρωση του αποτελέσματος των εκλογών του 2023 και στη δρομολόγηση των μεθοδεύσεων που θα αναθέσουν τη διαχείριση του Δήμου σε κάποιο πρόσωπο της προσωπικής εμπιστοσύνης.
Ο Ε. Ράμα εκτός της αδιαφορίας του διεθνούς παράγοντα για την υπόθεση Μπελέρη επένδυσε και στην κόπωση της Αθήνας και κυρίως εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει επί μακρόν να κρατήσει παγωμένη την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, πολύ περισσότερο μάλιστα εάν έχει ολοκληρωθεί και η δικαστική διαδικασία για τον Μπελέρη.
Και ότι παρά τις αντιδράσεις όταν υπάρξει η καταδίκη του Φ. Μπελέρη, θα είναι μεγάλο το κόστος και για την Ελλάδα να συνεχίζει να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει έναν νέο εκτροχιασμό στα Δυτικά Βαλκάνια και να κρατήσει κοντά στην Ε.Ε. τις χώρες της περιοχής με πρώτη την Αλβανία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός μάλιστα θέλοντας να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στην Αθήνα, υποδέχθηκε πριν μερικές εβδομάδες τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στα Τίρανα, ενώ αυτή την εβδομάδα έφθασε στην Άγκυρα κατόπιν προσκλήσεως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για συνεργασία και στον Αμυντικό τομέα. Με την Άγκυρα να δηλώνει ότι η σχέση με την Αλβανία είναι στρατηγικού χαρακτήρα και είναι σημαντική και για την παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Για την Αθήνα, οι επόμενοι χειρισμοί δεν είναι καθόλου εύκολοι όταν μάλιστα θα βρεθεί η Αλβανική Δικαιοσύνη την οποία στηρίζουν Ε.Ε. και ΗΠΑ να καταδικάζει τον Μπελέρη ανοίγοντας πρακτικά τον δρόμο για την υφαρπαγή του Δήμου Χειμάρρας από τον Ε. Ράμα. Και συγχρόνως θα μπλοκάρεται από την Αθήνα η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας για ένα θέμα που τυπικά και διαδικαστικά θα έχει λήξει και θα έχει κριθεί από την αλβανική δικαιοσύνη.
Αυτό όμως θα είναι (και έτσι θα καταγραφεί) ως μια εύκολη νίκη του Ε. Ράμα απέναντι στην Ελλάδα. Και αυτό αποτελεί σοβαρό δίλημμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Για την Αθήνα, η μοναδική επιλογή είναι να επιμείνει στην υπόθεση Μπελέρη και συγχρόνως να εξηγήσει ότι η στάση της έναντι της Αλβανίας δεν έχει να κάνει μόνο με την αντιμετώπιση του Φ. Μπελέρη από τον Ε. Ράμα, αλλά με τα δικαιώματα της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο σύνολο της.