17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

FRAPORT: Άνω του 7% η άνοδος των περιφερειακών αεροδρομίων τον Ιανουάριο. Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τη “μάχη”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Θετικά μηνύματα εξέπεμψε ο Ιανουάριος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport

Tα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), τον πρώτο μήνα του έτους παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 7,4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών Αεροδρομίων που δημοσιοποίησε η Fraport, τον Ιανουάριο του 2024 μετακινήθηκαν 640.470 επιβάτες έναντι 596.125 επιβατών του 2023.

Που αποδίδεται η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Η αύξηση της κίνησης μάλιστα τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι παρατηρήθηκαν αυξημένοι κατά 10,3% έναντι αύξησης 5,8% που σημείωσαν οι επισκέπτες εσωτερικού.
Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, οι εγχώριοι επιβάτες ήταν περισσότεροι από τους διεθνείς, 395.766 έναντι 244.704 του 2023.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον πρώτο μήνα της χρονιάς, ενόψει και της εορταστικής περιόδου, κατέγραψε το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς και ακολούθησε αυτό της Καβάλας, δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 15,2% και 14,3% αντίστοιχα και ήταν αποκλειστικά εγχώρια.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο υποδέχθηκε 9,6% περισσότερους εγχώριους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι. Με υψηλά ποσοστά ανόδου, της τάξης του 9,1%, κινήθηκε και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ενώ την πεντάδα των κερδισμένων του πρώτου μήνα του νέου έτους, συμπλήρωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης το οποίο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,5%.

Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τέσσερα αεροδρόμια. Πρόκειται για το αεροδρόμιο του Ακτίου, όπου η κίνηση καταγράφηκε κατά 4,2% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, το αεροδρόμιο της Σάμου όπου η κίνηση ήταν 2,8% λιγότερη από πέρυσι και το αεροδρόμιο της Σκιάθου και της Κω με την επιβατική κίνηση να κλείνει στο – 2,1% και – 0,6% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, και η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η οποία κινήθηκε οριακά ανοδικά και καταγράφηκε 0,6% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, όταν το αεροδρόμιο της Σαντορίνης παρουσίασε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό ανόδου (7,5%) όπως αναφέρθηκε πριν.

Όσο για τον μικρό αριθμό διεθνών επισκεπτών που ταξίδεψαν εκτός ελληνικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο η πλειονότητα προήλθε από τη Γερμανία, με Κύπριους, Ιταλούς και Ελβετούς να συμπληρώνουν το παζλ των αφίξεων εξωτερικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Aegean: Μετέφερε περισσότερους από 12,5 εκατ. επιβάτες το πρώτο 9μηνο του 2024 – Αύξηση 5% στην επιβατική κίνηση

Περισσότερους από 12,5 εκατ. επιβάτες μετέφερε τους εννιά μήνες του 2024 η Aegean. Η αεροπορική...

Νέα μεγάλη αύξηση αφίξεων σε 24 αεροδρόμια της χώρας – Ποια παρουσιάζουν την μεγαλύτερη κίνηση

Σε 24 αεροδρόμια της χώρας, που ελέγχει η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας – ΥΠΑ, παρατηρήθηκε νέα, μεγάλη...