Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για τα Γλυπτά του Παρθενών μετά την ιστορική συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου με την Γκάνα.
Η ιστορική συμφωνία αφορά στην επιστροφή περισσότερων από 30 χρυσών αντικείμενων στην Γκάνα, στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής συμφωνίας «δανείου».
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μοντέλο» για τον επαναπατρισμό και άλλων αρχαιοτήτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα όπως αποκαλύπτει η Τέλεγκραφ.
Η συμφωνία που έγινε, αφορά την επιστροφή λεηλασμένων αντικειμένων σε ένα μουσείο, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής μετά από πίεση του Osei Tutu II, ενός ηγέτη της Γκάνας που παρευρέθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου.
Η περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου και για την περίπτωση της Ελλάδας και τα γλυπτά του Παρθενώνα…
Η Ελλάδα ζήτησε να επιστραφούν τα γλυπτά ενώ η Νιγηρία και η Αιθιοπία είναι μεταξύ των αυξανόμενων εθνών που αναζητούν επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων. Ωστόσο, η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτρέπει την αφαίρεση αντικειμένων από δημόσιες συλλογές όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του Βρετανικού Μουσείου, το ίδρυμα «εργάζεται για να ενισχύσει τη σχέση μας με τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα» και να αντιγράψει με τις ελληνικές αρχές το «επίπεδο δέσμευσης που έχουμε με μουσεία σε άλλες χώρες, όπως δείχνει αυτή η ανακοίνωση».
Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πιέζει για μια συνεργασία με την Ελλάδα που θα μπορούσε να επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα, υπογραμμίζεται στην εφημερίδα. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου, τα τεχνουργήματα θα δανειστούν για περίοδο τριών ετών.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας πολλών μουσείων για τα αντικείμενα συμπίπτει με την 150η επέτειο του Τρίτου Πολέμου Αγγλο-Ασάντ που ξέσπασε το 1873. Το V&A θα επιστρέψει 17 μεμονωμένα αντικείμενα και το Βρετανικό Μουσείο 15.