Στον “πάγο” βάζει επί του παρόντος ο πρωθυπουργός το επίμαχο νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
“Μην βάζουμε το κάρο πρώτα από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, και μετά θα μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα”, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκη όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, πότε προτίθεται να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο.
Η συγκεκριμένη φράση αποτυπώνει τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι δύσκολα θα έρθει προς ψήφιση ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Η Ν. Δ. κινδυνεύει να γίνει “μύλος” καθώς υπάρχουν πολλά “όχι” από υψηλόβαθμα στελέχη και για να μπει φρένο στο διχασμό ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να το βάλει στον “πάγο”.
Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη έχει σχέση με τρεις βασικούς παράγοντες που είναι οι εξής:
- Εσωκομματικές αντιδράσεις: Κοινό μυστικό είναι ότι μια σημαντική μερίδα βουλευτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και άλλοι που είναι κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, αντιδρούν στο νομοσχέδιο.
- Αντιδράσεις από την εκκλησία: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ενώ αρνητικό είναι το κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας. Μάλιστα προ ημερών, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος έκανε λόγο για “σύγχρονους Ηρώδεις”, αναφερόμενος σε όσους δρομολογούν αυτήν την νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά θα αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα.
- Αντιδράσεις στην κοινωνία: Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθιστούν σαφές ότι η πλειονότητα της κοινωνίας διαφωνεί με το νομοσχέδιο κι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στη νομοθέτηση.
Να γίνουν κατανοητά τα οφέλη
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός έβαλε “φρένο” στα σενάρια για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξηγήσει τι θέλει να κάνει, να κάμψει τις αντιδράσεις και να έρθει το νομοσχέδιο εν ευθέτω χρόνω προς ψήφιση στη Βουλή.
Στόχος είναι να γίνουν σαφή τα οφέλη κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά- για να μπορέσουν οι βουλευτές της Ν.Δ. να το υπερασπιστούν στις εκλογικές τους περιφέρειες και τελικά να το ψηφίσουν.