Το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο θέτει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός μέσω κρίσιμων νομοσχεδίων που θα ψηφιστούν στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Κυβερνητικές πηγές λένε με νόημα ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν άμεσα και αφορούν στα πεδία της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης που θα βάλουν τις βάσεις για τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”
Ο κ. Μητσοτάκης “ποντάρει” στην ελληνική οικονομία που υπεραποδίδει και μόνο τυχαία δεν είναι τα διθυραμβικά σχόλια για “ελληνικό θαύμα” από κορυφαία έντυπα όπως η Bild & ο Economist, που δείχνουν ότι η χώρα έχει αλλάξει πίστα.
Αιχμή του δόρατος θα είναι σε κάθε περίπτωση τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέσω των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση, όπως ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει.
Τα νομοσχέδια που έρχονται επίσης προς ψήφιση στη Βουλή είναι:
- οι νέοι ποινικοί κώδικες του υπουργείου Δικαιοσύνης,
- η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού και
- η επαγγελματική εκπαίδευση,
- η οπαδική βία
“Τα χειρότερα τα είδαμε με τον πληθωρισμό”
Ο πρωθυπουργός ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων είναι ο πληθωρισμός, αλλά ουκ ολίγες φορές έχει τονίσει ότι “τα χειρότερα τα είδαμε”
Με τον τρόπο αυτό θέλει να καταστήσει σαφές ότι σταδιακά θα σταματήσει να δείχνει τα… δόντια του και ευελπιστεί ότι με τις αυξήσεις που έχουν δοθεί τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα το πρόβλημα θα περιοριστεί
Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει, οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα μείνουν.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και το “γαλανόλευκο” θαύμα της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών ζεσταίνει τις μηχανές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποια στερεί από το δημόσιο δεκάδες δις ευρώ, με ελέγχους και διασταυρώσεις, αρχίζοντας από τα μεγάλα “ψάρια”.
Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής “εντοπίστηκε” και σε χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, η οποία φιλοξένησε συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κύριο θέμα την οικονομία και το γεγονός της ταχείας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους αλλά και των πολύ χαμηλών ελλειμμάτων της χώρας.
Η εφημερίδα έκανε λόγο για ένα γαλανόλευκο θαύμα, και έρχεται μετά τον Economist και τους επαίνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυότανε από τον Economist ως η χώρα της χρονιάς, και οτι η ελληνική οικονομία θα ερχόταν πάλι- για δεύτερη συνεχή χρονιά-πρώτη, μεταξύ 35 κρατών για τις επιδόσεις της; Είναι μία αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας” έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον κυριακάτικο απολογισμό του, υποστηρίζοντας ότι αυτό το “θαύμα” όπως χαρακτηρίστηκε, “το πετύχαμε μαζί, πολιτεία και κοινωνία” .