Βήμα πίσω δεν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας ότι δεν γίνεται να δηλώνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.
Ο πρωθυπουργός στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου έκανε λόγο για ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και υπογράμμισε την ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής».
Καλή αρχή στη Νέα Αριστερά ευχήθηκε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις του είχε περιγράψει τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό με πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζει διαχρονικές παθογένειες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για να προχωρήσει η χώρα ένας είναι ο τρόπος η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.
«Είμαι σε αυτή την αίθουσα 20 χρόνια και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής λέγοντας ότι επιβαρύνει εκείνους που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα», τόνισε και είπε ότι σε αυτή την 2η 4ετια πρέπει να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα. Μόνο έτσι θα μειωθούν και άλλο οι φορολογικοί συντελεστές και μόνο έτσι θα αυξηθούν και άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι ειδικά οι 10 εξ’ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές. Συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πρόκειται είπε για μια συνεκτική πρωτοβουλία που επιταχύνει τις συναλλαγές και τόνισε ότι είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς.
Για το λαθρεμπόριο των καυσίμων παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αλλά επισήμανε ότι αυτό αλλάζει καθώς θα επέρχεται σφράγιση για δυο χρόνια σε επιχειρήσεις που παρανομούν.
Άκυρα τα συμβόλαια αγοραπωλησιών με ρευστό χρήμα
Τόνισε ακόμα ότι η φοροδιαφυγή έχει αποδειχθεί λερναία Ύδρα και ένα από τα κεφάλια της είναι η χρήση μετρητών από άγνωστες πηγές. Πλέον, είπε απαγορεύεται η οποιαδήποτε αγορά ακινήτου με μετρητά.
«Μιλάμε για δις ευρώ που διακινούνται σε τσάντες και βαλίτσες χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευσή τους. Και αν κάποιοι επιμένουν σε βαλίτσες θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γράφει προκαταβολή ή εξόφληση με μετρητά».
Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν θα εξαφανιστεί αλλά είναι χρέος της πολιτείας να καθιερώσει κανόνες. Με κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί να καταβάλλουν το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν πάνω από τρία ακίνητα. Όσοι εκμεταλλεύονται πολλά ακίνητα πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας. Όσα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας διατίθενται όλα για βραχυχρόνια μίσθωση θα λογίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πληρώνει αναλόγως.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπε ότι αναπτύχθηκε ένας χρήσιμος και γόνιμος διάλογος. «Θεωρώ ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Υπάρχει όμως είπε μια παραδοχή: ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελ. Επαγγελματιών. Επτά στους 10 εμφανίζουν έσοδα μικρότερα από τον κατώτατο μισθό. Είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε και συζητάμε αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά η κυβέρνηση διορθώνει το πρόβλημα.
Ο πυρήνας των ρυθμίσεων είναι σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε μπορεί να φορολογείται λιγότερο από όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Αν συντρέχουν λόγοι να παραμένει στο επάγγελμα με ζημίες έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του, τόνισε. Δεν είναι οριζόντια παρέμβαση, υπογράμμισε. Οριζόντια παρέμβαση, ήταν το Τέλος επιτηδεύματος».
Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει, είπε αναφερόμενος στις αντιδράσεις.
Τόνισε ότι είναι λάθος να λένε κάποιοι ότι δεν το είχε αναφέρει προεκλογικά. «Είχα πει είπε για την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και την φορολογική συμμόρφωση η οποία θα φέρει το Τέλος Επιτηδεύματος».
Μητσοτάκης: τήρησα την υπόσχεση.
«Είχα δεσμευθεί προεκλογικά ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησα την υπόσχεση. Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στις πρώτες αυξήσεις που θα πάρουν 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν σταματούν τα αναχώματα που υψώνει η κυβέρνηση στην ακρίβεια. Μέχρι να εξαντληθεί το κύμα ακρίβειας τα χαμηλά εισοδήματα θα στηρίζονται από την κυβέρνηση. Θα δοθούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους πριν τα Χριστούγεννα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συντονίζεται με την κοινωνική μας πολιτική είπε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: ανάγκη για πολιτική συναίνεση
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης είπε : «Στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνούμε γιατί πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται αποδείξεις; Να κλείνουν οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Να σταματήσει το μαύρο χρήμα; Να μην είμαστε μια ζούγκλα που κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Λέμε ναι ή όχι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Νομίζω ότι αυτό το σημαντικό βήμα προόδου αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».