14.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ώρα μηδέν στη Γάζα. Ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Πτώματα ομήρων βρήκε ο Ισραηλινός στρατός

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς έληξε το τελεσίγραφο και οι ισραηλινός στρατός άρχισε την εισβολή στη Γάζα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζα, πριν από την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έληξε

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας» αναζητώντας «τρομοκράτες» που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και «εξοπλισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Πτώματα αγνοούμενων

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα.

Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι». Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Μαζική φυγή αμάχων

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς νότο αφού ο στρατός του Ισραήλ έδωσε διορία 24 ώρες για να εκκενωθεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας.

Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πως ο εκτοπισμός αυτός μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα είναι καταστροφικός, ειδικά για τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Χαμάς: ψυχολογικός πόλεμος

Η Χαμάς, η μαχητική ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν στη θέση τους, αποκαλώντας την ισραηλινή οδηγία «ψυχολογικό πόλεμο».

Και από τις δύο πλευρές, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ισραηλινής χερσαίας εισβολής, αφού κινητοποιήθηκαν 360.000 έφεδροι και πολλές μονάδες απεστάλησαν στη νοτιοδυτική περιοχή που συνορεύει με τη Γάζα. Το Ισραήλ ούτε είπε ότι θα εισβάλει ούτε το απέκλεισε, αλλά σε μια δήλωση προς τους κατοίκους της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν.

Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να επιχειρεί με σημαντική δύναμη στην πόλη της Γάζας και θα καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους», ανέφερε.

Ο θάνατος εικονολήπτη στο Λίβανο

Ο θάνατος εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, Ισάμ Αμπντάλα στον νότιο Λίβανο, όπου κάλυπτε τις εξελίξεις, πιστοποιεί τον τεράστιο κίνδυνο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να «εξαπλωθεί» στο λιβανέζικο έδαφος, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Εκτός από τον εικονολήπτη που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι μέλη των δημοσιογραφικών ομάδων που είχαν στείλει στην περιοχή αυτή το Ρόιτερς, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν τα τρία ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Άλμα ες Σαμπ όταν χτυπήθηκαν εξαιτίας διασυνοριακών βομβαρδισμών, είπε τραυματίας δημοσιογράφος του AFP.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν προσπάθεια διείσδυσης Παλαιστίνιων από τη λιβανέζικη πλευρά.

Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Ρόιτερς, οι Θάερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας πως προσπαθεί να συγκεντρώσει «περισσότερες πληροφορίες» για το τι συνέβη.

Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Ασί και ο εικονολήπτης του Ντίλαν Κόλινς επίσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου. Η Κάρμεν Τζουχάνταρ και ο Έλι Μπράχια του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Εισβολή μετεωροειδούς στο Μέτσοβο. Κόβει την ανάσα το βίντεο του Αστεροσκοπείου

Κόβει την ανάσα το βίντεο από την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο...

Ανεξέλεγκτοι αναρχικοί εισέβαλαν στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργό Δικαιοσύνης Ι. Μπούγα. Εκτός ελέγχου η κατάσταση βίας στους δρόμους, τα πανεπιστήμια

Ανεξέλεγκτη είναι η δράση των αναρχικών οι οποίοι έκαναν και καταδρομική επίθεση στο Πολιτικό...