18.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Deutsche Bank: Ισχυροί τριγμοί στην παγκόσμια οικονομία. Οι προβλέψεις για όλες τις μεγάλες οικονομίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μαύρα σύννεφα και ισχυρούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία βλέπει η Deutsche Bank, ως συνέπεια του αναμενόμενου του  χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2024

Οι περισσότερες αναλύσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων επικεντρώνουν την προσοχή τους, στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά στα επιτόκια και τη νομισματική σύσφιξη. Και τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν, είναι το κατά πόσο έχει προσεγγιστεί το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, το κατά πόσο έχει πλησιάσει η στιγμή για τον έλεγχο του πληθωρισμού κοντά στο πολυπόθητο 2% και κατά πόσο ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό εξακολουθεί να βρίσκεται μόνο σε κάποια συρτάρια, σαν άσκηση επί χάρτου.

Κοινή διαπίστωση στην τάξη των αναλυτών είναι πως το 2024 θα είναι η χρονιά που θα σημάνει το τέλος της βασάνου των υψηλών επιτοκίων και την αρχή της μείωσής τους. Ξεκινώντας από την Fed και καταλήγοντας στην ECB, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκληρότερο του αναμενομένου πληθωρισμού.

Οι προοπτικές για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ και των επιμέρους ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, για το σύνολο του 2023 και οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2024, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα της Deutsche Bank, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Η ανάπτυξη της τάξης του +0,4% στις ΗΠΑ, του +0,9% στην Ευρωζώνη, του +1,1% στην Ιαπωνία, του +4,5% στην Κίνα, με +2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο δεν αποτελούν και το καλύτερο σενάριο.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η οικονομία των ΗΠΑ θα περάσει σε ύφεση μέσα στο τρέχον τρίμηνο (Q3) και μέσα στο πρώτο τρίμηνο (Q1) του 2024.

Όσον αφορά στη μάχη κατά του πληθωρισμού, στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει από το 4,1% του 2023 στο 2,6% στα τέλη του 2024, στην Ευρωζώνη από το 5,7% το 2,5%, στην Ιαπωνία από το 2,9% στο 1,9%, στην Κίνα από 0,5% αναμένεται να κλιμακωθεί στο 2,0% μέχρι τα τέλη του 2024.

Η Deutsche Bank αναμένει πως ο μεγάλος Ευρωπαίος ασθενής που δεν είναι άλλος από τη Γερμανία, θα δει τον πληθωρισμό της να παραμένει υψηλά πέριξ του 3,2% το 2024, υποχωρώντας από το 6,0% του 2023.

 

Η Deutsche Bank προβλέπει μια ομαλοποίηση των συνθηκών των χρηματιστηριακών αγορών μέσα στο επόμενο 12μηνο, με τον S&P500 ξαναβρίσκει τις 4.500 μονάδες και τον DAX τις 16.700 μονάδες, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα. Γενικότερα δεν προβλέπει την καταγραφή νέων υψηλών τιμών. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες τιμές – στόχοι αφήνουν περιθώρια ικανών αποδόσεων.

 

Όσον αφορά στα εμπορεύματα η τράπεζα διατηρεί θετική εικόνα για τον χρυσό με τον στόχο της να βρίσκεται στα $2.150/ουγκιά. Αισθητά υψηλότερα από τις αντίστοιχες τιμές που δίνουν μέσω των εκθέσεων τους άλλοι αναλυτές. Τέλος, για την τιμή του πετρελαίου οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank είναι χαμηλότερες από τις τιμές που δίνουν οι περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, με στόχο τα $88/βαρέλι.

Στο τμήμα της έκθεσης που αφορά στο ρίσκο των επενδύσεων, όπως είναι φυσικό η Deutsche Bank δεν είχε περιλάβει τη φωτιά στη Μέση Ανατολή. Έτσι, στα γεωπολιτικά γεγονότα που χρήζουν προσοχής, διακρίνει τη διεύρυνση των BRICS με την είσοδο 6 νέων μελών κρατών, τις εκλογές στην Ταιβάν τον Ιανουάριο του 2024 και τις επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τον κίνδυνο πτώχευσης επιχειρήσεων και οικονομιών στις Ασιατικές αγορές. Για πρώτη φορά στο τομέα του ρίσκου συνυπολογίζονται και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Προϋπολογισμός για το 2025: Τα κύρια σημεία, οι προβλέψεις και οι νέες παροχές. Ανάπτυξη 2,3%, υπερπλεόνασμα , μηδέν έλλειμμα, μείωση χρέους και χαμηλότεροι φόροι

Σε σημαντικές οικονομικές εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις προχωράει η κυβέρνηση. Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή ο...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...

Ελληνική Οικονομία: Τα 4 Μεγάλα “Αγκάθια” που Απειλούν την Ανάπτυξη

Nα μην παραμείνει η οικονομία της χώρας "βαλκανοποιημένη".