Σαρώνει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα νοικοκυριά που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια
Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο “τσίμπησε” στο 2,7% από 2,5% που ήταν τον Ιούλιο, παγιώνοντας την αναστροφή της πτωτικής τάση που είχε από την αρχή του χρόνου λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων κατά 10,7%
Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι εκρηκτικές λόγω και της κλιματικής κρίσης η οποία έβαλε φωτιά στις τιμές των εποχικών ειδών.
Ειδικότερα, οι τιμές:
- στα φρέσκα λαχανικά καταγράφουν αύξηση 17%,
- στα λίπη και έλαια αύξηση 12%,
- τα μεταλλικά νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί είχαν αύξηση τιμών κατά 14,4%,
- τα λοιπά τρόφιμα κατά 12,2%,
- τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,9%
- Το ψωμί και τα δημητριακά είχαν αύξηση 6,5%,
- τα κρέατα 9,7%
- τα ψάρια 6,7%,
- η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά 8,6%
- το τσάι και ο καφές κατά 8,7%.
Τι γίνεται με τα καύσιμα και το ρεύμα
Στη σημερινή ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφεται μειωμένη κατά 78,8% του πετρελαίου θέρμανσης κατά 20,7%.
Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει περιοριστεί στο 6,5% από διψήφιο αριθμό τους προηγούμενους μήνες.
Επίσης, παρά τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών καταγράφονται μειωμένες κατά 4,2%, ενώ οι τιμές στα στερεά καύσιμα, που αποτέλεσαν εναλλακτική για τα νοικοκυριά πέρυσι, είναι αυξημένες κατά 24,2%.
Οι αυξήσεις στα άλλα αγαθά
Στα υπόλοιπα αγαθά είχαμε αύξηση κατά 12,4% στα φαρμακευτικά είδη, κατά 12,4% στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κατά 9% στα καινούργια αυτοκίνητα κατά 3,7% και 8,8% στα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ αυτοκινήτου.
Στον τομέα των υπηρεσιών τα εισιτήρια των αεροπλάνων καταγράφουν αύξηση κατά 14,1%, τα εισιτήρια για κινηματογράφους και θέατρα 10,6%, τα εστιατόρια ζαχαροπλαστεία και τα κυλικεία είχαν αυξήσεις κατά 6,8%, οι τιμές σε ξενοδοχεία δωμάτια και κυλικεία 7,2%, ενώ και οι τιμές του πακέτου διακοπών είχαν αύξηση κατά 9,2%.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο είχε μηδενική μεταβολή.
Τέλος, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,5%.