Μεγάλες αλλαγές σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι έγιναν σοβαρά λάθη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, ενόψει και της συζήτησης για τις πυρκαγιές που θα γίνει στη Βουλή προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε τέσσερις αλλαγές που έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης και των δασολόγων. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης θα γίνει πιο ενεργός, ενώ στο παιχνίδι θα μπουν και οι δασολόγοι, καθώς ο ρόλος τους κρίνεται ως κομβικός
Ειδικότερα:
- Πρόληψη – εξειδικευμένοι επιστήμονες: Ο πρωθυπουργός είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο τομέας της πρόληψης χρειάζεται να ενισχυθεί με νέα τεχνικά συστήματα και εξειδικευμένους επιστήμονες έτσι ώστε να μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
- Ο νέος ρόλος της αυτοδιοίκησης: Η ενίσχυση της πρόληψης, θα προέλθει μέσα από ένα νέο πρωτόκολλο ενεργειών του κράτους με μεγαλύτερης συμμετοχή και πιο ενεργή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός από τις περιφέρειες και τους δήμους χρειάζεται η συμβολή και των εθελοντών. Στους δήμους αναμένεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ θα ξεκαθαριστεί και το τοπίο των αρμοδιοτήτων και της συνεργασίας ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, για να μην παρατηρούνται εμπλοκές και αλληλοεπικαλύψεις.
- Περισσότερα χρήματα: Οι αρμοδιότητες θα συνοδευτούν και από τους αντίστοιχους πόρους, περισσότερα χρήματα δηλαδή, έτσι ώστε στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου να είναι καθαρισμένα οικόπεδα και άλση
- Δασολόγοι: Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους δασολόγους που θα παρέχουν τα επιστημονικά στοιχεία του δάσους και της μορφολογίας του εδάφους.
Προτάσεις για τη δασοπροστασία και στη ΔΕΘ
Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από τη συζήτηση στη Βουλή, θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της κυβέρνησης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, σε δύο εβδομάδες.
Στόχος του είναι πρώτα να έχουν σβήσει εντελώς τα πύρινα μέτωπα, να έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των ζημιών τόσο για τα καμένα δάση όσο και για τις περιουσίες των πολιτών, να αρχίσουν να δίνονται και οι πρώτες αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Στη συνέχεια θα ανακοινώσει συνολικά τα μέτρα εκσυγχρονισμού που απαιτούνται στον τομέα της πρόληψης.