Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσεις ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παρουσίασε το νέο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει ψήφους.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα 7 βήματα που χρειάζεται η χώρα την επόμενη τετραετία ώστε να βρεθεί όπως είπε σε πορεία σύγκλισης και όχι απόκλισης από την Ευρώπη
Στην πρώτη θεματική εκδήλωση του κόμματος που αφορούσε την οικονομία, ο κ. Τσίπρας πλαισιωνόταν από τους Διονύση Τεμπονέρα, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, ενώ την εκδήλωση έκλεισε συμβολικά ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως κορυφαίος εθνικός στόχος είναι να αντιστραφεί η πορεία αυτή, «το γεγονός ότι η απόσταση μας από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, από τον μέσο όρο, μεγαλώνει».
Μάλιστα έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων και το εισόδημα των νοικοκυριών και χαρακτήρισε καταδικασμένη να αποτύχει την ιδέα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τη μείωση των πραγματικών μισθών των εργαζόμενων, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και με μείωση φόρων για ελάχιστες επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα επέμεινε ότι οι έμμεσοι φόροι πρέπει να μειωθούν και πως η αναδιανομή ακίνητης περιουσίας, που επίκειται με την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτραπεί καθώς η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που θα επιφέρει, θα είναι μη αναστρέψιμη.
«Η αντιστροφή αυτής της πορείας απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με όρους κοινωνικής συνοχής και με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος για τον οποίο αξίζει να αγωνιστούμε την επόμενη τετραετία» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Αν αυτή η πορεία απόκλισης συνεχιστεί, η χώρα θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε υπαρξιακά οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά διλήμματα. Σήμερα δεν υπάρχει στον ορίζοντα το δίλημμα που υπήρχε 8 χρόνια πριν για το αν θα μείνουμε Ευρώπη. Υπάρχει όμως επιτακτικό το ερώτημα αν θα γίνουμε επιτέλους Ευρώπη. Ή θα παραμείνουμε ο φτωχός ουραγός».
Μάλιστα αναφέρθηκε αναλυτικά στα 7 βήματα που χρειάζονται.
Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου (με ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πρωτογενή παραγωγή, στην μεταποίηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές και στην έρευνα και με ανάκτηση του ελέγχου μιας συστημικής τράπεζας).
Ενίσχυση εισοδήματος και θωράκιση της αγοραστικής δύναμης. (Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αυξήσεις όλων των συντάξεων. Ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας και των διυλιστηρίων.
Εργασία (επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας).
Νέο ισχυρό ΕΣΥ ( ανοικοδόμηση του ΕΣΥ και των υποδομών του).
Ενίσχυση δημόσιας Παιδείας (αύξηση των δαπανών και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών).
Ασφάλεια (κοινωνική πρόνοια, στήριξη μητέρων, ανάπηρων, ηλικιωμένων)
Προστασία πρώτης κατοικίας και στεγαστικό (ρύθμιση των τραπεζικών δανείων, με δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και απαγόρευση πλειστηριασμών, δέσμη παρεμβάσεων για την ρύθμιση των τιμών των ακινήτων, με περιορισμό του Airbnb μόνο για φυσικά πρόσωπα και δημιουργία Τράπεζας Στέγης με ειδικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους και νέες).