17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

“Employee drain – έρευνα ΓΣΕΒΕΕ”: Τις πταίει για τη μεγάλη ελλειψη εργαζομένων που πλήττει οικονομία και επιχειρήσεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το πρόβλημα της μείωσης του εργατικού δυναμικού (employee drain).

Η μείωση του εργατικού δυναμικού, δημιουργεί δραστικά κενά σε επίπεδο απασχόλησης, γεγονός που καθιστά σαφές ότι πρέπει να αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), για το γεγονός αυτό ευθύνονται η μείωση του πληθυσμού αλλά και η μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο εργατικό δυναμικό.

Η μείωση της συμμετοχής θεωρείται κατά κύριο λόγο το αποτέλεσμα της αποθάρρυνσης που δημιουργείται σε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων από τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • να μην αναζητούν πλέον εργασία και
  • να μην εντάσσονται για τον λόγο αυτό στο εργατικό δυναμικό και στους ανέργους.

Πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, επιστημονικού και μελετητικού φορέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που υποστηρίζει το έργο της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρει ότι η εικόνα της αγοράς εργασίας και της δομής της απασχόλησης δεν είναι ενθαρρυντική για τους νέους και τις νέες της χώρας μας.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έρευνα που εκπόνησε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αλέξης Ιωαννίδης, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά ανεργίας στους νέους δείχνουν να μειώνονται τα τελευταία χρόνια, η μείωση αυτή δεν φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως, οφείλεται στη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και εν μέρει στη μείωση του πληθυσμού −αποτέλεσμα και του brain drain−, που σημαίνει ότι λιγότεροι νέοι άνθρωποι εργάζονται στη χώρα μας, παρότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί.

Γ. Μπενόπουλος (Cafetex): Κενό εμπειρίας στο εργατικό δυναμικό

Όπως επισημαίνει σχετικά με το θέμα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εισαγωγής και μεταποίησης καφέ Cafetex, Γιάννος Μπενόπουλος, “υφίσταται έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, είτε πρόκειται για εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό στη βιομηχανία είτε για εργατικό προσωπικό”.

Αποδίδει την υφιστάμενη συνθήκη στο γεγονός ότι επί μία δεκαετία, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, παρουσιάστηκε στασιμότητα στις προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα να μην εισέλθουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγική διαδικασία. “Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κενό στην αγορά εργασίας. Έτσι, σήμερα δεν υπάρχει πεπειραμένο προσωπικό, αλλά μόνο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι χωρίς αξιοσημείωτη επαγγελματική εμπειρία, καθώς και εργαζόμενοι μεγαλύτερων ηλικιών που βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους”.

Αρ. Παντελιάδης: Ο όμιλος Μetro αναζητά 1.147 άτομα

Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στο λιανεμπόριο και στα σούπερ-μάρκετ. Κάτι στο οποίο στάθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μετρό (Metro Cash&Carry και My market), Αριστοτέλης Παντελιάδης. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο όμιλος Μετρό προέβη πέρυσι σε 2.048 προσλήψεις, ενώ είχε 2.236 αποχωρήσεις, από τις οποίες οι 148 ήταν εποχικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κύριος Παντελιάδης, διατηρεί 1.147 κενές θέσεις εργασίας. “Ψάχνουμε 1.147 ανθρώπους πανελλαδικά, και κυρίως σε τουριστικά μέρη. Θεωρώ τραγικό να μιλάμε για την ύπαρξη ανεργίας κι εμείς να μην έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις θέσεις μας”.

Επί του παρόντος, ο μέσος μισθός στον όμιλο Metro είναι 1.100 ευρώ μικτά. Ο εισαγωγικός μισθός βρισκόταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, ανέκαθεν σε επίπεδα άνω του βασικού μισθού και, επειδή συνέκλινε με τα επίπεδα της συλλογικής σύμβασης, έφτασε πλέον στα 800 ευρώ και από 1η Αυγούστου θα ανέλθει στα 820 ευρώ. Στα ποσά αυτά προστίθενται επιδόματα, τα οποία σχετίζονται με στόχους παραγωγικότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Αρ. Παντελιάδη, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται αναλόγως.

Για τα έτη 2022-2023 ο όμιλος έδωσε πρόσθετες παροχές συνολικού ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ και, όπως ανέφερε ο κύριος Παντελιάδης, είναι κάτι που θα έχει συνέχεια. Η επιχείρηση σήμερα απασχολεί περισσότερα από 11.000 άτομα προσωπικό. Συν τοις άλλοις, έχει επενδύσει στην εκπαίδευση των ανθρώπων του με στοχευμένα προγράμματα, με στόχο την υποστήριξη των στελεχών με τη βοήθεια εργαλείων στον τομέα της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Κ. Μιτζάλης (Άβαξ): Βασικό πρόβλημα στις κατασκευές

Σε αντίστοιχο ερώτημα που απευθύναμε προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Άβαξ, Κωνσταντίνο Μιτζάλη, στο πλαίσιο ενημέρωσης χρηματιστηριακών αναλυτών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η εύρεση προσωπικού αποτελεί το βασικό πρόβλημα πολλών εταιρειών στον κλάδο των κατασκευών”.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αντιμετωπίζεται από το σύνολο του τεχνικού κόσμου, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται τα μεγάλα έργα. Έχουμε κάποιες σκέψεις για την αντιμετώπισή του και πραγματοποιούμε επαφές. Μας βοηθάει η εμπειρία μας από παλαιότερα έργα που υλοποιήσαμε στη Μέση Ανατολή, καθώς απασχολούσαμε προσωπικό από Ινδία, Πακιστάν και Μαλαισία ή Φιλιππίνες. Γνωρίζουμε μάλιστα ότι υφίσταται και κυβερνητική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα εισροής προσωπικού από τρίτες χώρες. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχαμε προσλάβει εργάτες από τη Ρουμανία. Πλέον δεν τους έχουμε στη διάθεσή μας, διότι είτε έφυγαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης είτε γύρισαν στη Ρουμανία, η οποία εκτελεί αυτή τη στιγμή αρκετά περισσότερα έργα σε σχέση με την Ελλάδα. Αλλά και οι εργάτες από την Αλβανία, λόγω της απραξίας των τελευταίων ετών, βρήκαν διέξοδο στην Κεντρική Ευρώπη, όπου αμείβονται καλύτερα σε σχέση με την Ελλάδα”, συμπλήρωσε ο κύριος Μιτζάλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στα ύψη τα ληξιπρόθεσμα χρέη (3,2 δισ.) του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες – Πως απαντά η κυβέρνηση

Νέο ρεκόρ σπάνε, μετά από πολλά χρόνια, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε επιχειρήσεις...

Χωρίς εργαζόμενους δεκάδες κλάδοι της οικονομίας. Που καταγράφονται τα μεγαλύτερα «κενά» και γιατί

Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης , δεν μπορεί να...

Γερμανικός Τύπος αποθεώνει την ελληνική οικονομία: «Το πρώην προβληματικό παιδί της Ε.Ε έχει αλλάξει»

«Το πρώην προβληματικό παιδί της ΕΕ μπορεί πλέον να παρουσιάσει θετικά στοιχεία ανάπτυξης. Και...