Σάρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Τουρκίας και πήρε πλεονέκτημα έναντι του Κιλτσιντάρογλου για τον 2ο γύρο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος όχι μόνο επιβίωσε στη μάχη των μαχών με όλη την αντιπολίτευση απέναντί του, έκοψε και πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών με προβάδισμα άνω των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Ο κ. Ερντογάν έλαβε το 49,34% των ψήφων έναντι του 45% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και είναι το απόλυτο φαβορί για τον β’ γύρο.
Η νίκη του θα πρέπει να αποδοθεί:
- στην αξιοποίηση του πολιτικού του κεφαλαίου και τον έλεγχο των αναγκαίων μηχανισμών,
- τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του AKP που οικοδόμησε εν μέρει όλα αυτά τα χρόνια σε πελατειακή βάση,
- τις παροχές των τελευταίων μηνών με φθηνά δάνεια, αυξήσεις μισθών και γρήγορη συνταξιοδότηση,
- την απήχησή του στους Τούρκους του εξωτερικού ειδικά σε Γερμανία και Γαλλία.
Διάψευση δημοσκοπήσεων
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να διαψεύσει τις προβλέψεις των περισσότερων δημοσκοπήσεων.
Το προβάδισμα που έδιναν οι δημοσκοπήσεις στον Κιλιτσντάρογλου αποδείχτηκε γράμμα κενό περιεχόμενου, γεγονός που εγείρε τεράστια ερωτήματα για την αξιοπιστία τους. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης εμφανίζεται βέβαιος ότι θα κερδίσει στο β’ γύρο, είναι όμως προφανές ότι το κλίμα είναι εις βάρος του, καθώς δεν κατάφερε για ακόμη μια φορά τον κ. Ερντογάν.
Το σενάριο του β’ γύρου
Διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το σενάριο του επαναληπτικού γύρου είναι αυτό ακριβώς που θα ήθελε να αποφύγει η εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί ο κ. Ερντογάν πάει με πλεονέκτημα στις κάλπες της 28ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τον Χάουαρντ Άιζενστατ, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας και Πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο St Lawrence της Νέας Υόρκης, οι ψηφοφόροι δεν θα θέλουν μια «διαιρεμένη κυβέρνηση», όπως είπε αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όπου μέχρι στιγμής η κυβερνητική συμμαχία εξασφαλίζει ποσοστό 49,38% των ψήφων έναντι 35,16% της συμμαχίας της αντιπολίτευσης.
Επτάψυχος ο Ερντογάν
Η αναμέτρηση ήταν η πιο οριακή για τον Ερντογάν στις δύο δεκαετίες που κρατά στα χέρια του το τιμόνι της Τουρκίας. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η απότομη αύξηση του κόστους ζωής είχαν ήδη ροκανίσει τη δημοτικότητά του και οι σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνησή του για την ανεπαρκή διαχείριση της κρίσης από το διπλό φονικό πλήγμα του «Εγκέλαδου».
Οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι αυτό θα στοίχιζε στον Ερντογάν στις κάλπες, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε και έδειξε ότι είναι επτάψυχος.
Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, ο οποίος προηγείτο στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις, εξασφάλισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε υποψήφιο της αντιπολίτευσης εδώ και πολύ καιρό.
Όχι όμως όσες είχαν προβλέψει πολλά ινστιτούτα. Kαι, όπως πολλοί φοβόντουσαν, στο προεκλογικό περιβάλλον διχασμού και πόλωσης το «ενωτικό» προφίλ του Κιλιτσντάρογλου έναντι του επιθετικού Ερντογάν αποδείχθηκε εσφαλμένη επιλογή.
Ρυθμιστής ο Ογάν
Η διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα δώσει στον Ερντογάν «σαφές πλεονέκτημα» στον δεύτερο γύρο, επιτρέποντάς του να κάνει προεκλογική καμπάνια με την υπόσχεση μιας ενωμένης ηγεσίας, σύμφωνα με τον Βολφγκάνκο Πίκολο, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.
Το αιφνιδιαστικό 5,2% του τρίτου υποψηφίου στη χθεσινή αναμέτρηση -του ακροδεξιού Σινάν Ογάν-, που έκανε καμπάνια με αντιμεταναστευτική πλατφόρμα, ήταν ένας βασικός παράγοντας που εμπόδισε τον Ερντογάν να εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρώην ακαδημαϊκός με διδακτορικό από πανεπιστήμιο της Μόσχας ξεπέρασε τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, επωφελούμενος πιθανότατα από την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ την τελευταία στιγμή.
Ποιον θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Ογάν
Το ερώτημα, τώρα, είναι ποιον θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του στον δεύτερο γύρο. Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ ο 55χρονος Ογάν επέκρινε τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει κάποιον εκ των δύο μονομάχων, κατηγορώντας τους ότι είναι πολύ κοντά σε ομάδες που περιέγραψε ως «τρομοκράτες».
Ο εκλογικός σύμμαχος του Ερντογάν, το κόμμα Huda Par, ιδρύθηκε από άτομα που συνδέονται με τη φιλοκουρδική μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ – η οποία δεν σχετίζεται με την ομώνυμη λιβανική ομάδα.
Στην περίπτωση του Κιλιτσντάρογλου, η συμμαχία του κέρδισε κρίσιμη υποστήριξη από Κούρδους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του HDP, που η κυβέρνηση κατηγορεί για δεσμούς με το PKI. «Σε σύγκριση με τον αντίπαλό του, ο Ερντογάν βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να κερδίσει τις ψήφους που πήρε ο υπερεθνικιστής υποψήφιος Ογάν στον πρώτο γύρο», είπε ο Πίκολι.