Συναγερμό στην Άγκυρα προκαλεί η προσπάθεια να υφαρπάξει ελληνική ΑΟΖ, και οι δραστηριότητες έρευνας-γεώτρησης και εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ενοχλείται ιδαίτερα απο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα..
Αυτό προκυπτει απο αναλύσεις μέσων ενημέρωση στην γειτονα και παραγόντων στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνα
“Η Αθήνα προσπάθησε να πείσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβάλουν εμπάργκο για να απομονώσουν την Τουρκία, και να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Ομως, σημειώνουν, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία, που δεν θέλουν να χάσουν έναν σημαντικό σύμμαχο όπως η Τουρκία, έκλεισαν το θέμα του εμπάργκο, δίνοντας θετικά μηνύματα στην Τουρκία για τους S-400, και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αφού η ελληνική ηγεσία, τονίσουν, δεν βρήκε αυτό που ήθελε από την ΕΕ, σε σχέση με την Τουρκία, αποφάσισε την ταχεία προσπάθεια εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων για να προστατευτεί.
Αν και στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί πολιτικές λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός προϋπολογισμός που διατίθεται για τον εξοπλισμό φέτος, αυξήθηκε κατά 5 φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντικά λιμάνια στρατηγικής αξίας για την Ελλάδα έχουν βγει προς πώληση.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένει κέρδη 2,11 δισ. δολαρίων από αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εταιρείες που αγοράζουν τα ελληνικά λιμάνια είναι κυρίως εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ.
Οι Εξοπλισμοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων
Η Ελλάδα συμφώνησε με τη Γερμανία την αγορά 44 βαρέος τύπου τορπίλες αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ, έχει μισθώσει 2 UAV Heron από το Ισραήλ για 3 χρόνια και έχει το δικαίωμα να τα αγοράσει στο τέλος της 3ετίας.
Θα αγοράσει επίσης πυραύλους Spike NLOS για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache από το Ισραήλ. Η αξία των πυραύλων Spike υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια δολάρια.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αγοράσει πυραύλους αέρος-εδάφους Rampage αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ισραήλ, ενώ 1200 ΤΟΜΑ M-1117 εντάσσονται σταδιακά στον στρατό ξηράς μαζί με πολλά άλλα προγράμματα, καθιστώντας όντως ισχυρές τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενώ θα υπάρξει και συνέχει όπως όλα δείχνουν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόσληψη επιπλέον 15 χιλιάδων προσωπικού στον στρατό, ενώ ανέφερε ότι θα ανανεώσει το ηλεκτρονικό σύστημα για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων.
Είναι γνωστό ότι το νέο ελληνικό αμυντικό πρόγραμμα θα έρθει στο προσκήνιο τις επόμενες μέρες.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξοπλιστικές κινήσεις της Ελλάδας, η Αθήνα φέρεται να στοχεύει κυρίως στην ανανέωση των αεροσκαφών της ενώ ετοιμάζει ηλεκτρονικά συστήματα για να αποκρούσει επιθέσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Επιλέγοντας την αγορά παρά την παραγωγή, η Ελλάδα αγοράζει μεταχειρισμένα αεροσκάφη, πυραύλους, ραντάρ κ.λπ. από το εξωτερικό.
Οι Έλληνες παράλληλα θέλουν να ξοδέψουν λιγότερα προσπαθώντας να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα συστήματα.
Κριτική στην Αθήνα
Αυτές οι εξοπλιστικές κινήσεις, τονίσουν οι ιδιοι κυκλοι στην Αγκυρα, προκαλούν μεγάλη κριτική. Ειδικά στην Αθήνα, που εγκατέλειψε την πολιτική λιτότητας, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μείωση του χρέους των ιδιωτικών εταιρειών και του δημοσίου ακόμη και την περίοδο της λιτότητας.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, η αγορά όπλων και η μείωση δημοσίων δαπανών, πέρα από την οικονομική ζημιά που προκάλεσε η πανδημία, αποτελούν σημείο τριβής για την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά την επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών στις 17 Νοεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι φώναξαν συνθήματα επικρίνοντας την πολιτική εξοπλισμών της κυβέρνησης.
Επιπλέον, η χρήση ελληνικών βάσεων από τις ΗΠΑ, η συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων βρήκαν μεγάλη αντίσταση από τα αριστερά κόμματα και ομάδες της χώρας”, καταλήγουν οι τουρκικές ανάλυσεις.