21.4 C
Athens
Κυριακή, 20 Απριλίου, 2025

Γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες! Τι διαπιστώνει νέα μελέτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Τον λόγο που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες έρχεται να εξηγήσει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τροφές πλούσια σε σάκχαρα κάνουν τον εγκέφαλο να ζητώντας περισσότερες τέτοιες τροφές σαν εξάρτηση.

Αυτά ειναι το συμπέρασμα μια μελέτης που εκπόνησαν ειδικοί απο το Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού, σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο Yale. Τα συμπεράσματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism, υποστηρίζουν ότι εάν καταναλώνετε τακτικά μικρές ποσότητες τέτοιων τροφών, ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» στο να ζητά αυτού του είδους τις τροφές σε σταθερή βάση.

«Η τάση μας να προτιμάμε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα μπορεί να είναι έμφυτη ή να αναπτύσσεται ως συνέπεια της παχυσαρκίας. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι πρόκειται γενικά για μια τάση στην οποία ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Sharmili Edwin Thanarajah.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Για να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές πρόσθεσαν στο καθημερινό διατροφολόγιο μιας ομάδας εθελοντών μια μικρή ποσότητα από μια σαντιγί πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα για 8 εβδομάδες. Το ίδιο διάστημα, μια άλλη ομάδα κατανάλωνε μια σαντιγί με ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά λιγότερα λιπαρά.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις εγκεφαλικής λειτουργίας πριν και κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων.

Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται να αναζητεί λιχουδίες

Η ανταπόκριση του εγκεφάλου στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σάκχαρα αυξήθηκε θεαματικά στους εθελοντές που κατανάλωσαν την σαντιγί με τα λιπαρά. Αυτή η συνήθεια έδειξε συγκεκριμένα να ενεργοποιεί το ντοπαμινεργικό σύστημα, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για το κίνητρο και την ανταμοιβή.

«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος επαναπροσδιορίζεται μέσω της κατανάλωσης τέτοιων τροφών. Ασυνείδητα, μαθαίνει να προτιμά τις τροφές που μοιάζουν με ανταμοιβή. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών στον εγκέφαλο, πάντοτε θα προτιμάμε τις τροφές που περιέχουν πολλά λίπη και σάκχαρα», εξηγεί ο Marc Tittgemeyer.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τόσο το βάρος, όσο και οι αιματολογικές τιμές των συμμετεχόντων, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, δεν άλλαξαν.

Ωστόσο, οι μελετητές πιστεύουν ότι η προτίμηση σε αυτά τα τρόφιμα συνεχίζεται σε βάθος χρόνου. «Νέες συνδέσεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι αδύνατο να εξαφανιστούν τόσο εύκολα. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της μάθησης: Όταν μαθαίνεις κάτι, δε το ξεχνάς τόσο εύκολα», καταλήγει ο δρ. Tittgemeyer.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Ροζ υβριδικό ρύζι. Μια διατροφική επανάσταση με μέλλον  

Ροζ υβριδικό ρύζι. Μια διατροφική επανάσταση με μέλλον φέρνει ο χώρος της βιοτεχνολογίας. Το...

Αλ Πατσίνο: Το ασύλληπτο ποσό που θα πληρώνει κάθε μήνα για διατροφή στην πρώην σύντροφο του και τις σπουδές του νεογέννητου παιδιού του

Τεράστια είναι η διατροφή που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ο Αλ Πατσίνο...

Τζεφ Μπέζος: Η δίαιτα και οι προπονήσεις που τον έκαναν τον πιο fit δισεκατομμυριούχο (φωτό)

Στον πιο fit δισεκατομμυριούχο του πλανήτη έχει εξελιχθεί ο Τζεφ Μπέζος, κάτι που κατάφερε...