16.4 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ερωτηματικά για τη νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ εν μέσω καταιγίδας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ΟΔΔΗΧ, να ανακοινώσει την πρόθεσή του για έκδοση 5ετούς ομολόγου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ ρευστό και με πολλούς κινδύνους.

Μία έκδοση χρέους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκλογών και εν μέσω της μεγαλύτερης διεθνούς τραπεζικής κρίσης μετά το 2008 σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη συγκυρία.

Όμως για όσους γνωρίζουν  αυτό αποτελεί πλέον σχεδόν πάγια τακτική του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά στον δανεισμό.

«Πουλάει» έγκαιρα τις ήδη γνωστές θετικές προσδοκίες, αύξηση του ΑΕΠ, αναβάθμιση χρέους, μείωση του χρέους και «αγοράζει» έγκαιρα την πρόληψη έναντι των αρνητικών επερχόμενων «ειδήσεων» του 2023…

Το έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν στην ίδια λογική με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με την οποία κατέληξε να μαζέψει το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2023.

Τώρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κάνει και εκ του ασφαλούς, γιατί ακόμα και αν η τρέχουσα αβεβαιότητα, εγχώρια και διεθνής, επηρεάσει την έκδοση αρνητικά, δεν έχει παρά να την περιορίσει σε ένα ελάχιστο ποσό, αφού του μένουν μόλις 3,5 δισ. να καλύψει μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.

Ή, σε αντίθετη περίπτωση, αν η αγορά «αγοράσει» τις θετικές προσδοκίες που πουλάει ο ΟΔΔΗΧ – και τις οποίες φρόντισε να υπενθυμίσει πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg – μπορεί να εξαντλήσει το όριο δανεισμού «μαζεύοντας» και τα 3,5 υπολειπόμενα για το 2023 πριν καν κλείσει ο Μάρτιος.

Το πλεονέκτημα του ΟΔΔΗΧ είναι ότι έχει να διαχειριστεί, ακόμα και στις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, μία πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τις δυνατότητες «προσφοράς», με τα ελληνικά ομόλογα να «σπανίζουν» στην δευτερογενή αγορά και τις τράπεζες, ταμεία και ασφαλιστικές να περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες κατά πως φαίνεται non investment grade εκδόσεις…

Έτσι ο  ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο.

Η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Nέο 10ετές ομόλογο: Την Τρίτη η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2024. Τι σχεδιάζει για φέτος ο ΟΔΔΗΧ

Αύριο Τρίτη αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αγορές η Ελλάδα με την έκδοση νέου...

15ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Στο 4,5% το αρχικό επιτόκιο

Ανοικτό είναι το βιβλίο προσφορών για το νέο 15ετές ομόλογο με το αρχικό επιτόκιο...

ΟΔΔΗΧ: Στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά την Τετάρτη το Ελληνικό Δημόσιο

Την επανέκδοση ομολόγου με κουπόνι 4,25% λήξης 15 Ιουνίου 2033, ανακοίνωσε πριν από λίγο...