14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ρωσική οικονομία δεν έχασε τίποτε από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η  Ρωσία δεν έχει χάσει κάτι από την αποχώρηση των ξένων επιχειρήσεων, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας σε συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε  ότι οι δυνατότητες για επέκταση των εγχώριων επιχειρήσεων είναι «κολοσσιαίες» και εκτίμησε πως  οι ξένες εταιρίες που αποχώρησαν από την ρωσική αγορά υφίστανται μεγάλες ζημίες.

Αντίθετα η Δύση εκτιμά πως η ρωσική οικονομία έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια κόπωσης λόγω του πλαφόν στις τιμές που έχουν επιβληθεί  στην πετρελαϊκή παραγωγή.

Έτσι το Κρεμλίνο επιδιώκει από την Κεντρική Τράπεζα να επουλώσει τις πληγές της όσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για δεύτερο έτος, με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους  να επιθυμούν,  να διαμηνύσει η Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση αυτής της Παρασκευής (10 Φεβρουαρίου 2023) πως το βασικό επιτόκιο ενδεχομένως να μειωθεί αργότερα φέτος.

Τα φορολογικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι βασικότερες πηγές στη χρηματοδότηση του ρωσικού προϋπολογισμού, μειώθηκαν κατά 46% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 59%. Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας διαμορφώνεται στα 1,76 τρισ. ρούβλια ή 25 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα και για πρώτη φορά από το 1988, ο ρωσικός προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός για τον μήνα Ιανουάριο.

Καθώς, λοιπόν, μειώνονται τα κρατικά έσοδα της Ρωσίας και οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανώνυμες πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκαλύπτουν πως το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήταν ικανοποιημένο εάν χαρασσόταν μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική μέσα στους επόμενους μήνες, εκτιμώντας πως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η πρόεδρός της, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχουν περιθώρια εμβέλειας για να δράσουν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Κρεμλίνου με την οχύρωση της οικονομίας έναντι των δυτικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιανουάριο και ο φόβος για νέα αύξηση του πληθωρισμού

Χάρη στους χειρισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, το ρούβλι αναστηλώθηκε το 2022. Πέρυσι ήταν ένα από τα νομίσματα με τις υψηλότερες αποδόσεις, παρά το πάγωμα περίπου του ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας από τη Δύση, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, η πορεία του ρουβλιού είναι ξανά πτωτική έναντι του δολαρίου, εξαιτίας του ευρωπαϊκού εμπάργκο που τέθηκε σε ισχύ στο ρωσικό πετρέλαιο και του πλαφόν στην τιμή του έως τα 60 δολάρια το βαρέλι, από τους G7.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου,  το ρούβλι έχασε το ήμισυ του εδάφους που ανέκτησε πέρυσι, επισημαίνουν αναλυτές στη Wall Street Journal.

Από τα 130 ρούβλια και πλέον έναντι του δολαρίου, που είχε φθάσει αρχές Μαρτίου του 2022, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ρωσικό νόμισμα ανέκαμψε έως τα 51 ρούβλια το καλοκαίρι, αλλά σήμερα έχει αποδυναμωθεί στα 71 ρούβλια, με απώλειες 12% από τον Δεκέμβριο.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το ρούβλι είχε υποχωρήσει στο χαμηλό οκταμήνου, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει με την πώληση γουάν από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να το στηρίξει. Όμως μια  περαιτέρω αποδυνάμωση του ρουβλιού μπορεί να πυροδοτήσει νέα άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος έχει υποχωρήσει από το 15,1% τον Ιούλιο στο 11,9% τον Δεκέμβριο.

Γι’ αυτό και το επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας προς το παρόν δείχνουν απρόθυμοι σε αυτήν τη φάση να διαμηνύσουν την άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που θα ήθελε το Κρεμλίνο.

Αντ’ αυτού, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τονίζουν πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση του βασικού επιτοκίου από το υφιστάμενο 7,5%. Αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού στη ρωσική οικονομία θα παραμείνει αμετάβλητο αυτήν την Παρασκευή, επί 3η διαδοχική συνεδρίαση. Οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία του πληθωρισμού κινούνται στο 6,5% με 8,5% μέσα στο τρέχον έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΝΑΤΟ: Κρίσιμη σύνοδος για την πρόταση «νίκης» που θα παρουσιάσει ο Ζελένσκι – Τα 5 σημεία του σχεδίου

Στην κρίσιμη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί...

Απίστευτες αποκαλύψεις: Ο Τραμπ έστειλε κρυφά στον Πούτιν τεστ Covid στην κορύφωση της πανδημίας – Οι μυστικές συνομιλίες

Απίστευτες αποκαλύψεις για κρυφές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έβγαλε στο...

Πούτιν: Κίνηση υψηλού συμβολισμού!: Έστειλε δύο πάνοπλες κορβέτες σε απόσταση αναπνοής από την εξοχική του κατοικία και την  Φινλανδία (βίντεο)

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το ρωσικό...