25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυριαρχία Τσίπρα στο νέο κόμμα δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα με την “Ομπρέλα”. Οι κίνδυνοι διάσπασης…

 

Αδιαμφισβήτητη κυριαρχία εντός του κόμματος, έχει πλέον ο Αλέξης Τσίπρας,  όπερ αποτυπώθηκε στους συσχετισμούς του συνεδρίου μεν αλλά το κλίμα εντός του κόμματος είναι επιεικώς “προβληματικό”. H Ομπρέλα έχει αποσαφηνίσει τις διαθέσεις της: Είμαστε διακριτή τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα παλεύουμε για τους συσχετισμούς των δυνάμεών ενώ οι πολιτικές μας θέσεις, είναι κυρίαρχες στο κόμμα. Στην Ομπρέλα άλλωστε κραδαίνουν την “πολιτική απόφαση” του Συνεδρίου, η οποία σημειωτέον πέρασε ομόφωνα και είναι εμφανείς οι διατυπώσεις περί “Αριστεράς”.

Σε απόλυτη επίρρωση τούτου, επιφανές στέλεχος την Ομπρέλας δήλωσε πως ” είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει σχέδιο έξωσης της Ομπρέλας από μερίδα στελεχών που ανήκει στους σκληρούς προεδρικούς, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να τους κάνουμε τη χάρη. Αυτό είναι το κόμμα μας και θα μείνουμε να δώσουμε τη μάχη των ιδεών και των προτάσεών μας”. Κανείς βέβαια δεν εποκλείει το σενάριο διάσπασης, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα.

Από το “σχέδιο εκδίωξής της Ομπρέλας πάντως, το ίδιο στέλεχος, εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκάθαρα, διαχωρίζοντάς τον από τους εντός κόμματος, θιασώτες του: Η αιχμή, δεν αφορά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζει.

Ήδη πάντως, μετά το συνέδριο, η Ομπρέλα έχει ήδη συνεδριάσει και αποτιμήσει τις διαδικασίες του συνεδρίου. Στα της επόμενης κρίσιμης κάλπης, αυτή που θα στηθεί στις 15 Μαίου και θα αφορά εκλογή προέδρου από τα μέλη του κόμματος και – κυρίως- για τους ίδιους, την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής, η εκτίμηση είναι πως θα αποτυπωθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων του συνεδρίου υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, προφανώς: ” Λίγο πάνω, λίγο κάτω αλλά δεν θα υπάρξουν δραματικές αποκλίσεις”.

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Για τον Αλέξη Τσίπρα , η πρόκληση της επόμενης μέρας του νέου ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πολυμέτωπη. Εν αρχή, το κρίσιμο είναι να επουλώσει τα τραύματα που άφησε το συνέδριο και δίνουν εικόνα μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκατοίκησης πλειοψηφίας- μειοψηφίας στο εσωτερικό του ( με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για το μήνυμα που εκπέμπεται στους Πολίτες). Περιθώρια για διαιώνιση φαινομένων δυισμού στο κόμμα δεν υπάρχουν δεδομένου ότι έχει μπροστά και τις εσωκομματικές διαδικασίες της 15ης Μαίου. “Ανησυχία” για την κάλπη που αφορά στη νέα κεντρική επιτροπή, προφανώς και δεν έχει, αφού και η μειοψηφία παραδέχεται ότι ανατροπές υπέρ της δεν αναμένονται, έχει όμως ορθάνοιχτο μπροστά του το στοίχημα της συμμετοχής στην κάλπη για εκλογή προέδρου. Του ίδιου δηλαδή, ελλείψει άλλου ανθυποψήφιου.

Ο ίδιος εξάλλου έχει θέσει τον πήχη της εκλογής του ψηλά: Η συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες θα είναι “πρόβα εκλογών” ή αλλιώς: Πρόκριμα, δημοσκόπηση για τις πραγματικές εκλογικές δυνατότητες και επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πάντα διαθέσιμο το επιχείρημα προς άμβλυνση των εντυπώσεων ότι στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν μόνον μέλη εγγεγραμμένα και όχι “φίλοι” του κόμματος αλλά με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρόεδρός του είπε πως “Η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος” , αδυνατίζει εκ των πραγμάτων τη “γραμμή άμυνας” τυχόν χαμηλής συμμετοχής.

Παραλλήλως, είναι διαρκές και ανοιχτό το στοίχημα των πραγματικών δημοσκοπήσεων, της φθοράς της κυβέρνησης και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα, τους είναι αρκετό στην Κουμουνδούρου ότι κλείνει η ψαλίδα με τη           Ν.Δ και δεν βρίσκεται πια σε χαώδη ποσοστά η διαφορά τους αλλά σοβαρό κέρδος υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καταγραφή. Αυτό προσδοκούν στην ηγεσία να γίνει …προσεχώς με τις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος και κυρίως την έκρηξη της ακρίβειας.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε περίπτωση εκτιμούν , ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις “κινήσεις του κάθε μέρα προετοιμάζει συνεχώς το έδαφος για εκλογές” τις οποίες δεν αποκλείουν να προκηρύξει πολύ πιο σύντομα από ό,τι δηλώνει δημόσια ( τέλος τετραετίας), ακόμη και το Φθινόπωρο. Άλλες φωνές ( που δεν απηχούν την κυρίαρχη εκτίμηση στο κόμμα), θεωρούν ότι είναι πιθανό να τις προκηρύξει και νωρίτερα από το Φθινόπωρο αφού ” η φθορά είναι ραγδαία”.

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE