Μεγάλες ανατροπές φέρνει στις εργασιακές σχέσεις ο νόμος Γεωργιάδη ο οποίος τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει 5+1 αλλαγές εκ των οποίων η μια έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αφορά σε προσαύξηση 40% σε υπερωρία το Σάββατο.
Οι άλλες αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων, στην εξάμηνη δοκιμαστική εργασία, κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η μετατροπή της παρεμπόδιση εργασίας εν μέσω απεργίας σε ποινικό αδίκημα.
Επιπλέον βάρδια το Σάββατο ως υπερωρία +40%
Θα δοθεί το δικαίωμα να έχουμε μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο που ολόκληρη είναι υπερωρία συν 40% δηλαδή στην υπερωριακή αμοιβή. Σήμερα που υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και τις παραπάνω ώρες αυτοί τις πληρώνονται ως μαύρη εργασία. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν (σ.σ. την αμοιβή τους) “μαύρα” (σ.σ. αδήλωτα), τόνισε ο ίδιος. Αυτό θα πάψει να ισχύει και θα δίνεται στους εργαζόμενους νόμιμα το Σάββατο πλήρης απασχόληση, αλλά υπερωριακή στο σύνολο της βάρδιας του δηλαδή ένα επιπλέον 8ωρο σεεξαήμερη εργασία και θα δικαιούται ρεπό “, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Οι άλλες πέντε παρεμβάσεις θα προβλέπουν:
1. Συμβάσεις μηδενικού ωραρίου
“Δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου αλλά με δηλωμένους εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ενημερωθεί 24 ώρες πριν και να είναι ασφαλισμένοι ώστε να αποτρέπεται η μαύρη εργασία”, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αφού υπάρχει σύμβαση που ανεβαίνει στην “Εργάνη” όσο χρησιμοποιείται ο εργαζόμενος τόσο θα πληρώνεται, πρόσθεσε και αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Eργασίας τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί θα βλέπουμε πόσο θα πληρώνεται κάθε εργαζόμενος ανά λεπτό.
2. Παράλληλες συμβάσεις
Σήμερα για να έχεις συμβάσεις με δύο εργοδότες γίνεται μόνο με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, σημείωσε ο Υπουργός.
“Ολοι όσοι το κάνουν παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που γίνεται κατά κόρον, το κάνουν παράνομα, γιατί δεν μπορούν να το δηλώσουν άρα υποχρεωτικά είναι μαύρο και ανασφάλιστο. Δουλεύεις οχτάωρο και μετά σε ένα γραφείο Τύπου για ένα τετράωρο κι αυτό το δεύτερο είναι παράνομο σήμερα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι νόμιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα παραβιάζονται οι 11 ώρες ανάπαυσης που ορίζει η ΕΕ”, είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε:
Με το νέο πλαίσιο είναι πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματά του, ακόμα και για εργαζόμενους σε εργολαβική επιχείρηση. Θα λαμβάνει κάθε εργαζόμενος τις εισφορές του και επίσης θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα της επιχείρησης.
3. Εξάμηνη δοκιμαστική εργασία
Σήμερα στην Ελλάδα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση με τον νόμο που ίσχυε το 2010, Παίρνοντας την ευρωπαϊκή οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζόμενου γίνεται έξι μήνες, δηλαδή η αυτόματη απόλυσή του, που ήταν δωδεκάμηνη, γίνεται εξάμηνη. Αυτό είναι υπέρ του εργαζόμενου”μ τόνισε ο ίδιος.
4. Κίνητρα για εθελοντική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας
Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας, σημείωσε ο κος Γεωργιάδης. Στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών και άρα ελαφρύνουν πολύ το γραφειοκρατικό κόστος επιχείρησης. Παράλληλα θα είναι δυνατός ο έλεγχος στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζόμενους έχει κάθε επιχείρηση.
5. Ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση εργασίας εν μέσω απεργίας
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρείας από συνδικαλιστικές δράσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί ένας απεργός να απαγορεύει στον εργαζόμενο που θέλει να δουλέψει, να μπει μέσα στο χώρο εργασίας του και να δουλέψει. Αυτό θα είναι ποινικό αδίκημα και θα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.