24.4 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Φρέντη Μπελέρης: Στα άκρα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την άμεση παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο. Η αντίδραση της Αθήνας

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Αθήνας με τα Τίρανα μετά τις απίστευτες κατηγορίες των Αλβανών κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Η κατάπτυστη ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς (SPAK), αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Μπελέρης και ο συνεργάτης του, «μοίραζαν 50ευρα» προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους στις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Στην ουσία παραβιάζεται κατάφορα το τεκμήριο της αθωότητας και καθίζει στο εδώλιο των κατηγορουμένων τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση.

Και οι δύο κατηγορούνται για «ενεργητική διαφθορά σε εκλογές» προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας.

Στο παρασκήνιο ψιθυρίζεται ότι η επιθετική στάση του καθεστώτος Ράμα έχει σχέση με τα “φιλέτα” της περιοχής Χειμάρρας που εξελίσσεται σε τουριστικό θέρετρο.

Όπως επισημαίνεται, τα συγκεκριμένα φιλέτα, τα θέλουν “εκλεκτοί” του Ράμα και ο κ. Μπελέρης έμπαινε εμπόδιο στα σχέδια τους.

Διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν πως η παραπομπή Μπελέρη και Κοκαβέση σε δίκη «προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας, παραβιάζοντας
  • το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και
  • το τεκμήριο της αθωότητας που η Αλβανία, ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα.

Η ανακοίνωση του SPAK για τον Μπελέρη

«Με το πέρας της προανάκρισης της ποινικής δίωξης υπ’ αριθμ. 111 του 2023, η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος υπέβαλε στο Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (στις 31.07.2023) το αίτημα για δίκη των κατηγορουμένων:

1. Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης, κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα «Ενεργητική διαφθορά σε εκλογές», που τελέστηκε σε συνεργασία, που προβλέπεται από το άρθρο 328 και 25 Π.Κ.

2. Παντελής Κοκαβέσης, κατηγορούμενος για το ποινικό αδίκημα της «Ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές», που τελέστηκε σε συνεργασία, που προβλέπεται από τα άρθρα 322 και 25 Π.Κ.
Από την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που εκπονήθηκαν κατά την έρευνα, όπως τα στοιχεία που προέκυψαν από υποκλοπές ήχου/βίντεο, από τηλεφωνικές έρευνες, από έρευνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, από καταθέσεις προσώπων που έχουν γνώση του αδικήματος κ.λπ., αποδεικνύεται πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος Διονύσιος Μπελέρης πρόσφερε στον πολίτη Αρσέν Ράμα το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε άτομο που θα έβρισκε ο Αρσέν που θα ψήφιζε τον Μπελέρη ως υποψήφιο δήμαρχο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14.05.2023, ο ίδιος ο Αρσέν Ράμα έχει υποσχεθεί στους πολίτες το ποσό των 300 ευρώ ως ομοιβή για την υπηρεσία που θα παρείχε.

Ο κατηγορούμενος Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης έδωσε το χρηματικά ποσά στον Αρσέν μέσω του άλλου κατηγορουμένου Παντελή Κοκαβέσης, ο οποίος ήταν συνεργός του στη διάπραξη αυτής της ενέργειας διαφθοράς και ο τελευταίος έδωσε στον πολίτη Arsen Rama οκτώ χαρτονομίσματα των 5.000 Lek για οκτώ άτομα που θα ψήφιζαν υπέρ του Μπελέρη.
Έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα με παράνομες ενέργειες σε δύο μορφές, όπως με την υπόσχεση και την προσφορά χρηματικών ποσών στον πολίτη Arsen Rama, ώστε ο τελευταίος να επηρεάσει τη βούληση των πολιτών για ψήφους υπέρ του εναγόμενου Διονυσίου Άλφρεντ Μπελέρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14.05.2023»

Η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού «του Κράτους Δικαίου», επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα θα προστατεύσει και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αλλά και τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας. «Η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου και είναι ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας θα συνεχίσει σε απόλυτη προτεραιότητα να κινείται γιατί οφείλουμε να προστατεύσουμε» είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ζήτησε από τα Τίρανα να σεβαστούν «τους στοιχειώδεις κανόνες και τα δικαιώματα της μειονότητας αλλά και έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο»

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE