25.8 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ρεκόρ συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2022. Οι 5 μεγαλύτερες. Συνολική αξία 10,4 δισ.

Οι περισσότερες,  από το 2008, συγχωνεύσεις και εξαγορές συνολικής αξίας 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. έγιεναν το 2022  Αυτές συνίστανται σε 94 συναλλαγές μέσου ύψους (καθεμία) 110 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία τους να είναι αυξημένη κατά 23,7% ή κατά 6,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2021.

Αυτό προκύπτει απο μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας  PricewaterhouseCoopers, οπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Ανδρέου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών

Οι κλάδοι που πρωταγωνιστούν σε M&A αφορούν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (26,2%), τα τρόφιμα και ποτά (22,9%), τις τηλεπικοινωνίες (17,8%) και την ενέργεια (10,8%).
Κυρίαρχο χαρακτηριστικό των πέντε μεγαλύτερων deals του 2022, που είναι αξίας 4,2 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου, είναι ότι συμμετέχουν ξένοι επενδυτές.
Ενδεικτικά, η αμερικανική Mondelez International εξαγόρασε την Chipita (1,4 δισ. ευρώ), η Wind Ελλάς περιήλθε στον έλεγχο της United Group (1 δισ. ευρώ) και η JP Morgan απέκτησε τη Viva Wallet (754 εκατ. ευρώ).

Βάσει της έρευνας της PwC, η αύξηση της μέσης αξίας των εισερχόμενων συναλλαγών, που αποτελούν σχεδόν το 35% του συνόλου και έχουν παράλληλα τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγής (203 εκατ. ευρώ), συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα μειώνονται οι εξερχόμενες συναλλαγές, αντιπροσωπεύοντας το 12% του συνολικού αριθμού κατά το χρονικό διάστημα 2008-2022. Oσον αφορά τα deals που οδηγούνται από ελληνικά κεφάλαια, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος, έχοντας σημειώσει αισθητή αύξηση και αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% του συνόλου. Τα deals με ελληνικά κεφάλαια είναι τα υψηλότερα από το 2011, ενώ αντιπροσώπευαν το 73% του συνόλου το 2010.

Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 6,2 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές, ποσό αυξημένο κατά 227% σε σχέση με το 2021, ενώ οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές ανήλθαν μόλις σε 489 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, η MBC Group συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –υπήρξε η μεγαλύτερη– του Antenna Group ύψους 225 εκατ. ευρώ. Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν και συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων αξίας 887 εκατ. ευρώ, από τις οποίες το 49,2% προέρχεται από τον κλάδο της ψυχαγωγίας.

Το 2022 εισήχθησαν στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Μπλε Κέδρος και η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις διαγραφές (Νίκας, Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, Byte Computer και Ευρωπαϊκή Πίστη).

Την περασμένη χρονιά έλαβαν χώρα και έξι συναλλαγές αναδιάρθρωσης, των οποίων η αξία, όπως αναφέρει η PwC, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, επειδή η νομική διαδικασία τυπικά περιλαμβάνει τη μερική πώληση στοιχείων του ισολογισμού με ταυτόχρονη ανάληψη των οφειλών.

Στο πεδίο της έκδοσης εταιρικών ομολόγων, σε σχέση με το 2021, η δραστηριότητα υπήρξε ασθενέστερη ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του υψηλότερου επιπέδου πληθωρισμού. Πέρυσι υπήρξαν τέσσερις εκδόσεις (Premia, Safe Bulkers Participations, Lamda Development, CPLP Shipping Holdings PLC) συνολικής αξίας 530 εκατ. ευρώ από 14 το 2021, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Τα κρατικά εσοδα

Πέρυσι τα κρατικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος οι εκτιμώμενες εισπράξεις τοποθετούνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην Εγνατία Οδό.

Εκτιμάται ακόμη ότι θα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών και μαρίνων (Ιτέας, Λευκίμμης – Κέρκυρας), ακινήτων ΤΑΙΠΕΔ – όπως τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές. Συνολικά, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις από το 2011 έως και το 2022 ανήλθαν σε 8,3 δισ. ευρώ.

To 2022 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των συνθετικών τιτλοποιήσεων ως μέσων απομείωσης κινδύνου των τραπεζών, ενώ εκτιμάται πως οι πωλήσεις των ΜΕΔ το 2023 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ σε λογιστική αξία.

Φέτος, όπως εκτιμά η PwC, οι πωλήσεις σημαντικών ΜΕΔ στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά –συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων– εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ σε λογιστική αξία. Συνολικά η αξία των συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ. Τι αναμένεται για το 2023;

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2022 «παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις», σύμφωνα με την έρευνα της PwC.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE